Przygotuj swój piknik na drogę: Idealne przepisy na potrawy piknikowe, które sprawdzą się w podróży do Chorwacji
Piknik na drogę - zacznij podróż do Chorwacji z dobrym smakiem
Planując wakacyjny wyjazd do Chorwacji, warto zadbać nie tylko o komfortowe środki transportu i zakwaterowanie, ale również o odpowiednie przekąski, które umilą czas spędzony w drodze. Niezależnie od tego, czy przed Tobą długa podróż samochodem, czy kilkugodzinny przelot, odpowiednio przygotowane potrawy piknikowe dodadzą energii i sprawią, że podróż będzie przyjemniejsza. Oto kilka przepisów, które sprawdzą się jako piknik na drogę do Chorwacji.
Wybieraj łatwe w transporcie i odporne na upały potrawy
Przygotowując jedzenie na drogę, kluczowe jest wybieranie takich potraw, które nie tylko są smaczne, ale również łatwe do zapakowania i odporne na warunki, jakie mogą panować podczas podróży.
Chrupiące wrapy z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 4 pełnoziarniste tortille
- 2 piersi z kurczaka
- Sos guacamole
- Szczypiorek
- Rukola
- Pomidory koktajlowe
- Papryka
- Ser feta
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka grilluj lub smaż, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
- Tortille posmaruj warstwą sosu guacamole.
- Na każdej tortilli ułóż rukolę, pokrojone w pół pomidory, plasterki papryki, kurczaka, a na wierzchu posyp pokruszonym serem feta i szczypiorkiem.
- CIASTO dokładnie zawij, tworząc wrapa. Każdy wrap zawiń w folię aluminiową lub pergamin, co ułatwi transport.
Sałatka z quinoa i warzywami grillowanymi
Składniki:
- 1 szklanka quinoa
- Mix grillowanych warzyw (papryka, bakłażan, cukinia)
- Garść prażonych orzechów (np. pinii, migdałów)
- Kawałek sera feta
- Świeże zioła (np. bazylia, oregano)
- Sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź.
- Grillowane warzywa pokrój w średniej wielkości kawałki.
- W dużej misce wymieszaj quinoa, warzywa, orzechy, pokruszony ser feta i świeże zioła.
- Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Desery, które przetrwają podróż
Ciasteczka owsiane z dodatkami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów i suszonych owoców
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko i olej kokosowy, dokładnie wymieszaj.
- Do ciasta dodaj orzechy i suszone owoce.
- Formuj małe ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, aż ciasteczka będą złociste.
Jajka faszerowane awokado
Składniki:
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- Papryka słodka w proszku do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Wyjmij żółtka, a białka odstaw na bok.
- W misce rozgnieć awokado, dodaj żółtka, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Nadzienie nakładaj do białek. Na koniec posyp papryką dla dekoracji.
Podróż do Chorwacji z dobrze przemyślanym menu piknikowym może stać się równie przyjemna, co sam pobyt. Przygotowane według powyższych przepisów potrawy z pewnością sprawdzą się w podróży, niezależnie od tego, czy kierujesz się samochodem, autobusem, czy samolotem. Dobrze zapakowane, smaczne i zdrowe przekąski to przepis na udaną podróż i wspaniale rozpoczęte wakacje.